Peuterdans - Rita Peuterdans

Plezier in dans

Peuterdans is vooral samen plezier beleven. Plezier staat voorop. Maar dansen stimuleert ook verschillende vaardigheden van de peuter.

Sociale vaardigheden

De les begint altijd met namen klappen. Iedere peuter noemt om de beurt zijn of haar naam. We klappen samen in lettergrepen de genoemde naam. Op deze manier leren de peuters elkaars namen kennen en leren ze te wachten op hun beurt. Samen hand in hand dansen in de kring of met z’n allen huppelen geeft peuters een saamhorigheidsgevoel, het gevoel dat ze het samen doen.

Taal

Bij de warming-up leren de peuters woorden kennen, zoals elleboog, knie, wimpers, schouders. Ook tijdens het dansverhaal leren ze nieuwe begrippen kennen. Bij het namen klappen, leren ze woorden in lettergrepen knippen.

Fantasie

De fantasie wordt geprikkeld met veel verschillende dansthema’s. De ene keer zijn we schildpadden die onderweg gaan naar een feest, de andere keer zijn we ballonnen die in de lucht zweven.

Motoriek

Peuterdans is veel bewegen; rollen op de vloer, springen in de lucht, vliegen als een vogel. Door het bewegen raken de peuters hun energie kwijt en het houdt ze in goede conditie. Ook leren ze hun evenwicht te bewaren. Door veel te bewegen hebben kinderen een kleinere kans op overgewicht. Voor kinderen zijn de lichaamsbeleving en de zelfbeleving nauw met elkaar verbonden. Deze twee factoren zorgen voor zelfvertrouwen en durf bij kinderen. Het zelfbeeld kan versterkt worden wanneer kinderen zich fit voelen en lekker in hun vel zitten. Door te bewegen leren kinderen hun lichaam beter kennen, en het zorgt ook voor een beter humeur.